Wanneer is een kroon nodig?

Er zijn meerdere redenen waarom een kroon noodzakelijk kan zijn:

 

  • Als de tand of kies zo zwaar beschadigd is door tandbederf dat het niet meer met een vulling opgelost kan worden.
  • Een lelijke, oude vulling kan vervangen worden door een kroon zodat het gebit er mooier uitziet.
  • Als een tand beschadigd is door een ongeluk.
  • Als een tand of kies ontbreekt. Dan wordt er eerst een implantaat geplaatst.

 

Hoe wordt een kroon geplaatst?

Hoe lang de behandeling duurt hangt af van de conditie van de eigen tand of kies. Is deze zwaar beschadigd, dan zal er eerst bijvoorbeeld een wortelkanaalbehandeling uitgevoerd worden. Of er moet een stift of implantaat geplaatst worden.

De tandarts zal eerst de tand of kies omslijpen, zodat de kroon beter past. Dit gebeurt meestal met een verdoving, zodat het geen pijn doet. Daarna maakt hij hiervan een afdruk met zacht materiaal. De tandtechnicus gebruikt deze afdruk om de kroon op maat te maken.

Totdat de definitieve kroon klaar is, krijg je een tijdelijke kroon. Hiermee kan je gewoon eten en kauwen, maar de tijdelijke kroon is veel minder sterk dan de definitieve kroon. De definitieve kroon wordt na goed passen en meten met cement vastgemaakt.

Doet het plaatsen van een kroon pijn?

Voor de behandeling wordt je verdoofd (ook voor de eventuele wortelkanaalbehandeling). Hierdoor voel je geen pijn. Als de kroon echter wordt geplaatst op een kies zonder zenuw, is verdoving niet nodig.

Hoe lang gaat een kroon mee?

Een kroon blijft vele jaren zitten zolang de de tand of kies waarop de kroon zit gezond blijft. Deze is namelijk nog steeds gevoelig voor bederf. Houd de kies dus goed schoon! Mocht de kroon loslaten neem dan gelijk contact op met je tandarts. Hij kan hem weer vastmaken.

Brug

Een brug vervangt een ontbrekende tand of kies en bestaat uit een kunsttand en twee kronen. De kronen worden vastgezet op de twee eigen tanden of kiezen die naast de open plek zitten. De kunsttand vult de lege plek op.

Waar is een brug van gemaakt?

Een brug kan gemaakt worden van metaal, porselein of een combinatie van deze twee. Als een brug gemaakt wordt van alleen metaal is dit vaak voor achterin de mond omdat de brug goud- of zilverkleurig is. De brug is zeer sterk en slijtvast. Als het een combinatie is, is de basis metaal en komt er een porseleinen laag overheen. Maar door nieuwe technieken kunnen tegenwoordig steeds meer stevige bruggen volledig van porselein worden gemaakt. Dit ziet er zeer natuurlijk uit.

Hoe wordt een brug geplaatst?

Eerst worden de tanden of kiezen, waar de brug aan vastgemaakt wordt, bijgeslepen. Daarna maakt de tandarts een afdruk van deze tanden of kiezen en het gat. De tandtechnicus maakt vervolgens een passende brug. Totdat de brug klaar is, krijg je een tijdelijke brug van kunststof. De definitieve brug wordt eerst gepast en daarna vastgemaakt met een soort cement.

Doet het plaatsen van een brug pijn?

Tijdens de behandeling ben je plaatselijk verdoofd. Hierdoor zul je geen pijn voelen.

Hoe lang gaat een brug mee?

Een brug kan vele jaren meegaan als je de tanden waaraan de brug vast zit goed verzorgt. Deze zijn namelijk nog steeds gevoelig voor bederf. Mocht de brug loslaten neem dan gelijk contact op met je tandarts. Hij kan de brug weer vastzetten.

Maak een afspraak met Al Dente

Wij vertellen u graag meer over deze behandeling en plannen een afspraak voor u in.